Vaak kom je als eerste bij de huisarts langs of wordt de huisarts gebeld. Het is iets dat een soort van automatisme is wanneer iemand zich niet goed voelt of – ernstiger- bij een ongeluk betrokken is. Dat komt omdat de huisarts vaak ook een vertrouwenspersoon is. Stel je bent bij een ongeluk betrokken geraakt en er is letsel, dan helpt de huisarts je uiteraard verder. Zoals je gewend bent.

De schade als rechtstreeks gevolg van het ongeval

Afhankelijk van de ernst van de verwondingen, stuurt de huisarts je door naar een specialist. Ook kan de dokter je medicijnen en andere hulpmiddelen voorschrijven en komt de huisarts gedurende het herstel langs om de gezondheid te checken en je een hart onder de riem te steken. Omdat je kosten maakt, voor de medicijnen bijvoorbeeld of de behandelingen van een specialist op advies van de huisarts – is sprake van materiële letselschade. Dit is de financiële schade die je op hebt gelopen als gevolg van het ongeval in het verkeer of op je werk.

Probeer de kosten te verhalen op de veroorzaker van het ongeval

Heb je zelf part noch deel aan het ongeval en is iemand anders schuldig, dan kun je de letselschade proberen terug te vorderen van die veroorzaker. In dat geval wordt gesproken van een letselschadevergoeding. Een dergelijke vergoeding is best complex en werk voor een specialist. Het is belangrijk dat de veroorzaker van het ongeluk dat ook erkent. En gebeurt dat niet, dan is het aan de specialist om de schuld aan te tonen.

Zo kun jij je focussen op jouw herstel

Letselschade kun je onderverdelen in materiële en immateriële schade. Materiële schade is de schade voor bijvoorbeeld medische behandelingen. Materiële schade is in geld uit te drukken. Dat ligt anders voor immateriële schade, ook wel smartengeld en emotionele schade genoemd. Ook dat is iets waar de specialist zich over buigt. En ondertussen kun jij je gewoon helemaal focussen op jouw herstel. Bovendien ben je kort na een ongeluk niet in staat om jezelf vast te bijten in iets als letselschade en een vergoeding. Jij hebt dan al moeite genoeg met jouw fysieke en mentale stilte. Nóg een reden om altijd een specialist in de arm te nemen als het om letselschade en letselschadevergoeding gaat.

Pin It on Pinterest