Stenose is een vervelende aandoening waarbij een opening in het lichaam, zoals een bloedvat of luchtweg, vernauwd is. Dit kan leiden tot verminderde bloedtoevoer of ademhaling, afhankelijk van de locatie van de stenose. Mensen met neurologische stenose komen veel in onze praktijk bij chiropractie Hilversum. Bij neurologische stenose is het kanaal waar de zenuw doorloopt te klein. Dit kan komen door veroudering van het kraakbeen, bot en bijvoorbeeld de tussenwervelschijf.

Een chiropractor of fysiotherapeut kan niet effect hebben op het benige gedeelte. Dit kan immers niet meer veranderen. Echter kan wel de bewegelijkheid veranderen. Dusdanig veel dat de druk op de zenuw kan verminderen. Hieronder gaan we er dieper op door.

Wat zijn mogelijke oorzaken voor een stenose?

Er zijn verschillende oorzaken van stenose, zoals veroudering, ziekte of trauma. Bijvoorbeeld, slijtage van de wervelkolom kan leiden tot stenose in de wervelkanalen, wat kan leiden tot pijn en verminderde beweeglijkheid. De therapeuten van MoveWell onderzoeken de oorzaak zorgvuldig.

Wat zijn de behandelingen voor een stenose?

Er zijn verschillende behandelingen beschikbaar voor stenose, afhankelijk van de ernst en de oorzaak. Sommige mensen kunnen baat hebben bij chiropractie of fysiotherapie of medicatie om de symptomen te verminderen. In andere gevallen kan chirurgie nodig zijn om de opening te vergroten en de bloed- of luchtstroom te verbeteren.

Wat is het belang om hulp te zoeken?

Het is belangrijk om stenose op tijd te behandelen om verdere complicaties te voorkomen. Met de juiste behandeling kan stenose worden beheerd en kan de kwaliteit van leven van degenen die ermee te maken hebben aanzienlijk verbeteren. Samen met de therapeuten van MoveWell worden deze behandelplannen vastgesteld.

Een chiropractor behandeld stenose door middel van manipulatie van de wervelkolom. Stenose is een aandoening waarbij de ruimte in het wervelkanaal wordt verminderd, wat kan leiden tot compressie van zenuwen of bloedvaten.

Een chiropractor zal eerst een diagnose stellen door middel van een lichamelijk onderzoek en eventueel beeldvorming zoals röntgenfoto’s of een MRI.

Vervolgens zal de chiropractor specifieke manipulaties uitvoeren om de wervelkolom te verbeteren. Deze manipulaties zijn bedoeld om de wervelkolom in een juiste positie te brengen, waardoor de druk op de zenuwen wordt verminderd. Hierdoor kan de pijn verminderen.

Chiropractoren kunnen ook oefeningen aanbevelen om de flexibiliteit van de wervelkolom te verbeteren en de spieren rond de wervelkolom te versterken. Hierdoor kan de patiënt zijn dagelijkse activiteiten weer beter uitvoeren.

Soms kan Chiropractie gecombineerd worden met fysiotherapie om een optimaal resultaat te behalen. Bij MoveWell wordt dit vaak gedaan om zo de optimale vorm van zorg te geven. In het kort behandeld een chiropractor stenose door middel van manipulatie of mobilisatie van de wervelkolom, specifieke oefeningen aanbevelen, het verminderen van druk op de zenuwen en verbetering van de flexibiliteit en versterking van spieren rond de wervelkolom.

Pin It on Pinterest